Menu Content/Inhalt
Home arrow Vakantiekolonies arrow Oostduinkerke arrow Home Pays de Charleroi
Home Pays de Charleroi PDF Afdrukken E-mail
Oostduinkerke

Pays de Charleroi
foto

getuigenissen

herinnering

audio

video

Adres

Oostduinkerke [gemeente in arrondissement Veurne - BE]: Zeelaan 1 (Noordzeedreef)

Architect

Gaston Brunfaut (1935)
Gaston De Bruycker (1950)

Bestaansperiode

1935-heden

Oprichter

Union des Mutualités Syndicales et Socialistes de Charleroi (1935)
ASBL Pays de Charleroi (1950)

Logistieke organisatie

Les Femmes Prévoyantes de Charleroi

Wat het nu is

Au Petit Lorrain, een erkende privéschool.
Zie: http://www.petit-lorrain.be
Zie ook de voorloper ervan: Au Petit Lorrain in Middelkerke
Bij ministerieel besluit van 25 juli 2008 werd Home Pays de Charleroi beschermd als monument.

Korte situering

Na de bouw van het eerste paviljoen van Home Emile Vandervelde I in 1933, werd in 1935 op eenzelfde as, Home Pays de Charleroi gebouwd. Het kwam tot stand dankzij de samenwerking van de mutualiteiten en de syndicaten (vooral van de metaalbewerkers) van Charleroi. Gaston Brunfaut, die ook Home Emile Vandervelde ontwierp, vatte Home Pays de Charleroi op als een balk. Een halfcilindervormige glazen uitbouw, met daarin het trappenhuis, doorbrak dit eenvoudige volume. Daarmee beperkte en centraliseerde Brunfaut de circulatieruimte. De ramen werden voorzien van openklapbare delen, zodat er een goede ventilatie was.
Op 9 februari 1950 diende de vzw Pays de Charleroi opnieuw een bouwaanvraag in voor aanpassingen aan het home. Het ontwerp werd toevertrouwd aan architect Gaston De Bruycker. Het Oostduinkerkse gemeentebestuur maakte bezwaar tegen de bouwaanvraag omdat zij de Ter Yde-duinen waarin het home lag, onbebouwd wilden laten (zie ook: Home Georges Theunis in Oostduinkerke). Verder wou het gemeentebestuur dat in het ontwerp de betonblokken voor de muurbezetting, vervangen zouden worden door bakstenen. Ook het opschrift op het gebouw moest weggelaten worden of op kleinere schaal aangebracht. Uiteindelijk konden de werken mits de aanpassingen toch uitgevoerd worden. In 1957 werd nog op hetzelfde terrein, in de Ter Yde-duinen, het Home Emile Vandervelde II gebouwd.

Extra

Op 3 juli 1953 vroeg directrice Yvonne Lambert aan de burgemeester van Oostduinkerke om het strand dat er vuil bij lag na een storm in februari, op te ruimen. Ze wou ook meer redders voor het aantal kinderen dat gebruik maakte van dit strand tijdens de vakantie.

Literatuur

P. JACOB, Modernisme aan de Belgische kust: kinderverblijven tijdens het Interbellum, Sint-Lukas Brussel, eindverhandeling, 1990, p. 50.

D. PERTZ, Het sociaal toerisme. In: Te kust en te kuur. Badplaatsen en kuuroorden in België 16de-20ste eeuw, Brussel: ASLK, 1987, p. 165.

S. WILLEMS, Koksijde: een bewogen architectuurgeschiedenis: inventaris van het bouwkundig erfgoed, Koksijde: Gemeente Koksijde, 2006, p. 170-171.

Bronnen

Gemeentearchief Koksijde, Dossier 653.3, Brief van directrice Yvonne Lambert, 3 juli 1953.

Archives d'Architecture Moderne, Home Pays de Charleroi, plan gelijkvloers, eerste verdieping. 

Gemeentearchief Koksijde, Dossier 653.3, Lijst kindertehuizen Gemeente Oostduinkerke. 

Gemeentearchief Koksijde, Dossier 653.3, Nota Vereniging voor Vreemdelingenverkeer vzw Oostduinkerke. 

http://paola.erfgoed.net/engine/fiche.php?id=002732&pv=W

http://www.backintime.be/Pays-de-Charleroi

 

<topGetuigenissenAudioVideo

Klik hier om het filmfragment op youtube te bekijken : "Vakantiekolonies aan zee"<top

Plaats uw herinnering


Commentaar
Zoeken
De mogelijkheid om commentaren te plaatsen werd stopgezet op 15/05/2012. Gelieve mededelingen te doen via de knop Contact bovenaan de pagina. Wij danken allen die ons langs deze weg informatie bezorgd hebben!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Vorige   Volgende >
  amsablogoklein.png
logo_ovl_bl_3q.jpg