Menu Content/Inhalt
Villa Altol PDF Afdrukken E-mail
Koksijde-Sint-Idesbald

Villa Altol
foto

getuigenissen

herinnering

audio

video

Adres 

Koksijde [gemeente in arrondissement Veurne - BE]: Bekentenissenweg (nu: Damesweg 10)

Bestaansperiode

1965-heden

Oprichter

Centraal Beheer van Joodse Weldadigheid en Maatschappelijk Hulpbetoon (De Centrale)

Wat het nu is

Bestaat nog steeds, zie: http://www.centrale.be/nl/subs7.asp?tab=1

Korte situering

Villa Altol werd eerst opgericht in Kapellenbos bij Antwerpen. De villa was een geschenk van Antwerpse families die actief waren in de diamanthandel, Tolkowsky-Elbaum-Bandas. De schenking werd gedaan ter herinnering aan Abraham en Lifscha Tolkowsky. Vandaar de naam Altol, afgeleid van Abraham, Lifscha en Tolkowsky. De villa opende op 29 juli 1923 en was op dat ogenblik de enige joodse vakantiekolonie. Villa Johanna in Middelkerke heropende pas in 1927 na de Eerste Wereldoorlog. In de jaren 1960 voldeed de villa in Kapellenbos niet meer aan de vereisten van het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn. Men besloot om die niet meer aan te passen, maar een villa aan zee aan te kopen en die het hele jaar te openen zodat ook bejaarden en herstellenden er konden verblijven. In 1965 werd de villa in Koksijde aangekocht. De officiële opening had plaats op 10 juli 1966. Nog in hetzelfde jaar werd een aangrenzend terrein aangekocht. Momenteel worden er zeeklassen georganiseerd en vakanties voor kinderen, jonge moeders, bejaarden en gezinnen.
De villa wordt beheerd door De Centrale. Deze vereniging was al actief in de tweede helft van de 19de eeuw. In 1920 werd de vzw De Centrale opgericht door professor Nico Gunzburg. De vzw is een overkoepelend orgaan van alle Joodse sociale, maatschappelijke en liefdadigheidsinstellingen, -organisaties en -verenigingen in het Antwerpse. De vereniging heeft het verlenen van morele en materiële hulp aan de minst begunstigden en noodlijdenden tot doel.

Literatuur

D. DRATWA, De villa Johanna te Middelkerke (1901-1964). In: Graningate, (1991)43, p. 99.

R. RANSBEEK, 1920-1970: 50 jaar Centraal Beheer van Joodse Weldadigheid en Maatschappelijk Hulpbetoon, Antwerpen: Centrale vzw, 1970, p. 29, 93.

Bronnen

http://www.centrale.be

 

<top



Getuigenissen



Audio



Video



<top

Plaats uw herinnering

Commentaar
Zoeken
De mogelijkheid om commentaren te plaatsen werd stopgezet op 15/05/2012. Gelieve mededelingen te doen via de knop Contact bovenaan de pagina. Wij danken allen die ons langs deze weg informatie bezorgd hebben!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Vorige   Volgende >
  amsablogoklein.png
logo_ovl_bl_3q.jpg