Menu Content/Inhalt
Kinderwelzijn PDF Afdrukken E-mail
Knokke-Heist

Kinderwelzijn
foto

getuigenissen

herinnering

audio

video

Adres

Knokke [deelgemeente van Knokke-Heist, gemeente in arrondissement Brugge - BE]: Alfred Verweeplein 25

Architect

Corthouts (1910)
Huib Hoste (1936)

Bestaansperiode:

1919-1940

Oprichter

Nationaal Werk voor Kinderwelzijn

Wat het nu is

Koninklijk Atheneum
Zie: http://www.zwinstede.be

Korte situering

Op de plaats waar vanaf 1896 een Engelse school stond, het Salisbury College, werd in 1909 een klooster en meisjeskostschool gebouwd door de zusters dominicanessen uit Langres in Frankrijk, naar een ontwerp van de Leuvense architect Corthouts. In 1919 werd het gebouw aangekocht door het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn (NWK) om er een kolonie in onder te brengen voor kinderen met gezondheidsproblemen die er in de zomermaanden konden verblijven om te genieten van de gezonde zeelucht. De kolonie lag naast het stadhuis van Knokke. Het oorspronkelijke gebouwencomplex werd in 1936 uitgebreid met enkele schoolpaviljoenen in modernistische stijl naar een ontwerp van architect Huib Hoste. Deze uitbreiding is beschermd als monument sinds 15 oktober 2003. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er in de kelders van het gebouwencomplex een noodhospitaal gevestigd. Na de oorlog deden de gebouwen opnieuw dienst als schoolgebouwen.

Meer info

In 1915 was binnen het Nationaal Hulp- en Voedingscomité, dat voedsel bedeelde aan de hongerende bevolking tijdens de Eerste Wereldoorlog, een speciale afdeling Hulp en Bescherming aan de Werken voor Kinderwelzijn opgericht. Om de successen die hiermee geboekt werden verder te zetten, richtte de overheid in 1919 het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn (NWK) op, de voorloper van het huidige Kind en Gezin.
Vakantiekolonies konden bij het NWK aankloppen om subsidies te krijgen. Daarvoor moest men wel voldoen aan de voorschriften die het NWK opstelde in verband met voeding, hygiëne, veiligheid enz. Om te tonen hoe het moest, organiseerde het NWK zelf ook openluchtkuren voor kinderen tussen de drie en veertien jaar uit arme families voor de periode van een schoolkwartaal. In die kolonies werd - omwille van de sinds 1914 geldende leerplicht - ook aanschouwelijk onderwijs gegeven, veelal in openlucht. De eerste eigen kolonies van het NWK waren Kinderwelzijn in Knokke en De Panne.

De kolonie in Knokke lag 800 meter van de zee. De afdeling van de kleintjes telde 25 bedjes en daarnaast waren er 200 bedden voor jongens van 6 tot 12 jaar. Het NWK kocht ook nog een terrein om het in te richten als speelterrein, en een kleine villa die omgebouwd werd tot ziekenzaal.

Andere kolonies van het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn:
Kinderwelzijn (De Panne) (1919)
Home Georges Theunis (Oostduinkerke) (1938)
Villa Chez Nous (Sint-Idesbald) (1947)
In 1919 werden door het NWK ook kinderen ondergebracht in het Maison du Grand Air in Wenduine.

Literatuur

De lagere school in België van de Middeleeuwen tot nu, Brussel: ASLK, 1987, p. 33-40.

W. CATTOOR, Het modernisme te Knokke van '20 tot '40, Sint-Lucas Gent, eindverhandeling, 1986.

A. D'HONDT, Gids van het andere Knokke, 't Dorp, Knokke, 1988, p. 40.

D. PERTZ, Het sociaal toerisme. In: Te kust en te kuur. Badplaatsen en kuuroorden in België 16de-20ste eeuw, Brussel: ASLK, 1987, p. 163.

M. SMETS, Huib Hoste, voorvechter van een vernieuwde architectuur, Brussel, 1972.

H. VELGE, De bedrijvigheid van het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn tijdens vijf en twintig jaar (1915-1940),  Brussel: Nationaal Werk voor Kinderwelzijn, 1940.

Bronnen

http://paola.erfgoed.net/sdx/inventaris/toon.xsp?id=58631&base=objekt&qid=sdx_q11&p=1

http://schoolweb.rago.be/ms/knokke/Algemeen/Algemeen_Hist.htm

 

<topGetuigenissenAudioVideo


Klik hier om het filmfragment op youtube te bekijken : "Knokke Kinderwelzijn"

Plaats uw herinnering


 

 

Commentaar
Zoeken
De mogelijkheid om commentaren te plaatsen werd stopgezet op 15/05/2012. Gelieve mededelingen te doen via de knop Contact bovenaan de pagina. Wij danken allen die ons langs deze weg informatie bezorgd hebben!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Vorige   Volgende >
  amsablogoklein.png
logo_ovl_bl_3q.jpg