Menu Content/Inhalt
Kindergeluk PDF Afdrukken E-mail
Blankenberge

Image
foto

getuigenissen

herinnering

audio

video

Adres

Blankenberge [gemeente in arrondissement Brugge - BE]: De Smet Nayerlaan (Van Maerlantstraat 1)

Bestaansperiode

1928-1998

Oprichter

Medewerkers van de krant Het Laatste Nieuws

Logistieke organisatie

Kindergeluk

Wat het nu is

De vzw Kindergeluk organiseert geen vakantiekolonies meer aan zee, maar blijft zich inzetten om kinderen in Vlaanderen en Brussel nieuwe kansen te geven zowel op sociaal als cultureel vlak. Zo bracht Kindergeluk fondsen samen voor het Gentse jeugdhuis in de Prekersstraat. Motor van dit jeugdhuis is de vzw Habbekrats.

Korte situering

Kindergeluk is een caritatieve vereniging die opgericht werd in 1922 door enkele medewerkers van het dagblad Het Laatste Nieuws. De vereniging zet zich in voor de Vlaamse kinderen in Brussel. In 1924 werd begonnen met uitstapjes naar Blankendelle in het Zoniënwoud. Vanaf 1928 organiseerde men jaarlijks vakantiekolonies in de Rijksnormaalschool in Blankenberge. Werkingsmiddelen haalde Kindergeluk vooral uit giften van de lezers en acties van de krant Het Laatste Nieuws.

Meer info

De vereniging Kindergeluk is ontstaan uit een initiatief van enkele medewerkers van de krant Het Laatste Nieuws, die een sinterklaasfeest wilden organiseren voor de Vlaamse kinderen uit Brussel. Het succes van dit feest dat plaatsvond op 4 december 1920, gaf de leden het elan om verder te gaan met wat ondertussen het Sinterklaaskomiteit werd genoemd. Op de officieuze stichtingsvergadering van 4 maart 1921 werd besloten dit ad-hoccomité om te vormen tot een vereniging met permanente werking onder de naam Kindergeluk. De officiële stichtingsvergadering vond plaats op 5 februari 1922. Julius Hoste, stichter van Het Laatste Nieuws en minister van Koloniën Louis Franck zaten in het bestuur.
De vereniging breidde haar werking uit met een jeugdbibliotheek en een muziekschool, waar wekelijks "liederuurtjes" werden gehouden. In 1924 werd begonnen met de buitenuitstappen en organiseerde men woudfeesten in Blankedelle in het Zoniënwoud. Vanaf 1928 organiseerde Kindergeluk onder leiding van Armand Gross jaarlijks voor een honderdtal kinderen een vakantiekolonie in Blankenberge.
In 1974 werden nieuwe regels toegepast betreffende het verlof van het personeel in de rijksgebouwen (directie, economaat, werklieden, keuken, onderhoud ...). Kindergeluk werd daar te laat van op de hoogte gebracht zodat de kolonie niet kon doorgaan. In 1975 werd de kolonie georganiseerd in Klemskerke. De Bond Moyson (Syndikaat van het Bouwbedrijf) had op de Driftweg 58 een vakantieoord gebouwd voor de aangesloten leden. Maar buiten de vakantietijd was dit gebouw weinig of niet bezet. De overheid kocht het gebouw om er diensten van het Rijksonderwijs in te richten. Kindergeluk verbleef er van 30 juni tot 22 juli 1975. Daarna had de kolonie tot 1982 opnieuw plaats in de Rijksnormaalschool. Vanaf dan mochten er echter geen kinderen meer verblijven en verhuisde men naar het internaat van de Rijksmiddenschool in Bredene. Vanaf 1985 werden de kinderen ondergebracht in het internaat van het Koninklijk Technisch Atheneum in De Panne. De laatste vakantiekolonie had plaats van woensdag 1 tot en met 18 juli 1998 en verbleef voor de negende keer in het Koninklijk Technisch Atheneum in De Panne. De laatste groep bestond uit 19 meisjes en 19 jongens, tussen 7 en 13 jaar oud.

Extra

Kindergeluk had vanaf 1932 een uniform. Het laatste uniform werd aangekocht in 1967. Het werd eerst door mevrouw Dedeyn gemaakt, maar later door de leraressen en leerlingen van de Edmond Machtens Beroepsschool van Molenbeek. In 1976 werd het uniform volledig afgeschaft.

Literatuur

60 jaar Kindergeluk vakantiekolonie 1928-1988, Gent, 1988.

K. DOOREMONT, E. FLAMEZ, I. RIVIÈRE e.a., Kindstudies: vakantiekolonies aan de Belgische kust. Een kijk achter de schermen van vrije tijd en spel in de vakantiekolonies van de jaren '50-'60: een logica van paradoxen binnen de liberale en katholieke zuil en het NWK, Universiteit Gent, onuitgegeven oefening 3e licentie pedagogische wetenschappen interoptie kindstudies, 2008. 

Bronnen

http://www.liberaalarchief.be/invkindergeluk.pdf

http://www.sint-andries.com/pdf/GVSTA_60.pdf


Informatie van vzw Kindergeluk (met dank aan Mevr. Chris Van Durm)

 

<top



Getuigenissen



Audio



Video



<top

Plaats uw herinnering

Commentaar
Zoeken
Darras Viviane  - Kindergeluk     |109.128.8.xxx |2010-07-13 17:18:10
Goeie herinneringen aan deze vakantie, wat ik weet is dat we witte turnpatoffels
hadden en dat het eten zeer lekker was
Denk dat het in de zomer van 1960 was
De mogelijkheid om commentaren te plaatsen werd stopgezet op 15/05/2012. Gelieve mededelingen te doen via de knop Contact bovenaan de pagina. Wij danken allen die ons langs deze weg informatie bezorgd hebben!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Vorige   Volgende >
  amsablogoklein.png
logo_ovl_bl_3q.jpg