Menu Content/Inhalt
Home arrow Vakantiekolonies arrow Oostende-Raversijde-Mariakerke arrow American Home for Orphan Girls Sainte-Suzanne
American Home for Orphan Girls Sainte-Suzanne PDF Afdrukken E-mail
Oostende-Raversijde-Mariakerke

Sainte-Suzanne
foto

getuigenissen

herinnering

audio

video

Andere namen

Jan van Gent (eind jaren 1970)

Adres

Raversijde [gehucht bij Oostende, gemeente in arrondissement Oostende - BE]: Zeedijk 50

Architect

Vanderstraeten

Bestaansperiode

1930-1985

Logistieke organisatie

Kloosterzusters
Stad Gent (eind jaren 1970)

Wat het nu is

Particulier woonblok

Korte situering

Na de Eerste Wereldoorlog wou men met Amerikaanse fondsen een kolonie voor een vijftigtal weesmeisjes oprichten. Het American Home for Orphan Girls Sainte-Suzanne kwam er pas in 1930. Het gebouw werd ontworpen door de Leuvense architect Vanderstraeten en werd ingeplant tussen Mariakerke en Middelkerke, op de top van een duinenrij, vlak bij het strand. De kolonie werd gerund door kloosterzusters. Bij de openingsplechtigheid was prinses Astrid de eregaste.
Na de Tweede Wereldoorlog bleven de kloosterzusters het home uitbaten en werd het een vakantiekolonie van Caritas Catholica. Eind jaren 1970 werd het gebouw aangekocht door de stad Gent, om er vakantiekolonies voor de kinderen van de stadsscholen te organiseren. Het home kreeg toen de naam Jan van Gent. Vanaf 1979 tot de sluiting ervan in 1985, logeerden er ook Gentse Trekvogels (zie: Home Eastfield in Oostduinkerke). In 1990 stelde de stad Gent het gebouw te koop. Het werd gekocht door particulieren en heeft nu een woonfunctie.

Meer info

Het gebouw was opgetrokken rond een T-vormige middenzone met daarin een trappenhuis en een centrale gang op elk van de vier niveaus. De dag- en nachtverblijven waren op het zuiden georiënteerd.
Op het kelderniveau zaten de refter, de keuken en de wasserij. De kelderruimtes hadden zonlicht door de helling van het terrein. Aan de noordzijde lagen ondergronds de stookinrichting en bergruimte. Op het gelijkvloers was een kapel. Die was ook toegankelijk voor bezoekers via een aparte ingang. Naast de kapel lagen een kleine speelzaal en de dagverblijven van de kloosterzusters. De grotere speelzaal lag op het eerste niveau. Daar lagen aan de noordzijde het sanitair van de kinderen en de slaapzaal van de zusters. Op het tweede niveau lagen de ziekenboeg en de slaapkamers voor het personeel. Langs twee zijden van deze verdieping bevond zich een dakterras.

Literatuur

D. DE WEERDT & N. HUBLÉ-VANKENHOVE, Buiten de uren. Buiten de muren. Zeventig jaar om- en naschoolse werken van het Stedelijk Onderwijs te Gent 1927-1997, Gent: vzw De Vrienden van het Historisch Archief van het Stedelijk Onderwijs Gent, 1997, p. 111.

P. JACOB, Modernisme aan de Belgische kust: kinderverblijven tijdens het Interbellum, Sint-Lukas Brussel, eindverhandeling, 1990, p. 18-19.

Bronnen

Gemeentearchief Middelkerke, MI 551.

Gemeentearchief Middelkerke, Plan kelder, gelijkvloers en gevel.

 

<top



Getuigenissen



Audio



Video



<top

Plaats uw herinnering

Commentaar
Zoeken
De mogelijkheid om commentaren te plaatsen werd stopgezet op 15/05/2012. Gelieve mededelingen te doen via de knop Contact bovenaan de pagina. Wij danken allen die ons langs deze weg informatie bezorgd hebben!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Vorige   Volgende >
  amsablogoklein.png
logo_ovl_bl_3q.jpg