Menu Content/Inhalt
Home arrow Audiofragmenten
Filmfragmenten PDF Afdrukken E-mail

De Toekomst (De Haan)

Klik hier om het filmfragment op youtube te bekijken : "De Haan aan Zee - Kinderen van de toekomst"


De villa Mattinata werd in 1937 gebouwd en in 1952 aangekocht door vzw De Toekomst uit Mechelen. Deze vzw was reeds in 1937 gesticht door de socialistische mutualiteit met als doel kindervakanties te organiseren.
Het gebouw was ingericht om vijftig kinderen in onder te brengen. Die capaciteit was te klein. Men besloot een verdieping bij te bouwen en in de achtertuin een annex te plaatsen. Zo werd het geschikt voor 90 deelnemers en hun begeleiders.
Op 3 juli 1953 werd het officieel geopend. Vanaf dan werd het jaarlijks bezocht door ruim 400 vakantiegangertjes. Al vlug werd het ook opengesteld voor zeeklassen van het gemeentelijk basisonderwijs van Willebroek en Mechelen en voor socio-culturele groepen uit de socialistische beweging.

Zie ook fiche De Toekomst.

 

Home Pays du Charleroi (Oostduinkerke), Le Lys Rouge (Sint-Idesbald)

Klik hier om het filmfragment op youtube te bekijken : "Vakantiekolonies aan zee"



Fragmenten uit 'Images d'hier et d'aujoud'hui. Activiteiten van kinderen in kolonies: Home Pays du Charleroi, Le Lys Rouge, SVV.

Zie fiches Home Pays du Charleroi - Le Lys Rouge.

 

Kindervreugde (Nieuwpoort)

Klik hier om het filmfragment op youtube te bekijken : "Nieuwpoort Kindervreugde"

Op 5 juli 1950 openden de Socialistische Vooruitziende Vrouwen - federatie West-Vlaanderen het home Kindervreugde. Het home was het voormalig zomerverblijf van Benjamin Crombez (zie ook Villa scolaire Benjamin Crombez in Westende) en werd na zijn dood in 1902 eigendom van zijn neef Henri Crombez. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het huis vernield. In 1923 werd de villa herbouwd, naar de plannen van architect L. David, in Normandische cottagestijl, een stijl voor burgerlijke vakantiewoningen die overgewaaid was uit de Franse badplaats Deauville. Tijdens de bezetting was Villa Crombez een deel van de Atlantikwall, de verdedigingslinie van de Duitsers. Van mei 1945 tot november 1946 nam het Belgisch leger de villa in gebruik als kazerne voor de ontmijningsdienst. In 1947 werd het een tehuis voor oorlogswezen: Aide aux Enfants de la Patrie (AEP, zie uitleg hierover bij Excelsior in Sint-Idesbald) In december 1949 kocht de vzw Kindervreugde Villa Crombez aan voor 3,5 miljoen Belgische franken. Hetzelfde jaar nog werd de serre gesloopt en in 1957 vervangen door een bijgebouw. Aanvankelijk stond Kindervreugde enkel in de maanden juli en augustus open voor de kindervakanties, later werden er ook tijdens de paasvakanties kolonies georganiseerd. Reeds vanaf 1954 kreeg het gebouw een multifunctionele invulling. Gepensioneerden, diverse organisaties, scholen en gezinnen kunnen er nog steeds het hele jaar door terecht. Vanaf 1965 waren ook personen met een beperking welkom. De vakantiekolonies waren aanvankelijk gericht op kinderen van 6 tot 12 jaar. In 1954 werd dit uitgebreid tot 14 jaar en momenteel kunnen kinderen er logeren van 5 jaar tot 15 jaar.

Zie ook fiche Kindervreugde.

 

Kinderwelzijn (Knokke)

Klik hier om het filmfragment op youtube te bekijken : "Knokke kinderwelzijn"


Op de plaats waar vanaf 1896 een Engelse school stond, het Salisbury College, werd in 1909 een klooster en meisjeskostschool gebouwd door de zusters Dominicanessen uit Langres in Frankrijk, naar een ontwerp van de Leuvense architect Corthouts. In 1919 werd het gebouw aangekocht door het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn (NWK) om er een kolonie in onder te brengen voor kinderen met gezondheidsproblemen die er in de zomermaanden konden verblijven om te genieten van de gezonde zeelucht. De kolonie lag naast het stadhuis van Knokke. Het oorspronkelijke gebouwencomplex werd in 1936 uitgebreid met enkele schoolpaviljoenen in modernistische stijl naar een ontwerp van architect Huib Hoste. Deze uitbreiding is beschermd als monument sinds 15 oktober 2003. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er in de kelders van het gebouwencomplex een noodhospitaal gevestigd. Na de oorlog deden de gebouwen opnieuw dienst als schoolgebouwen.

Zie ook fiche Kinderwelzijn.


De Sinjoorkens - Pro Juventute (Oostduinkerke)  

Klik hier om het filmfragment op youtube te bekijken : "Sinjoorkens Pro Juventute"

Fragment uit SVV- en MJA-vakanties (De socialistische gedachte) (1963) Socialistische Vooruitziende Vrouwen

Zie ook fiche De Sinjoorkens - Pro Juventute.  



Hotel Excelsior (Blankenberge)  

Klik hier om het filmfragment op youtube te bekijken : "Hotel Excelsior"

Fragment uit Gezonde jeugd - Gezond volk (jaren 1950) Landsbond der Christelijke mutualiteiten

Zie ook fiche Hotel Excelsior.



L'Age Heureux (Nieuwpoort)

Klik hier om het filmfragment op youtube te bekijken : "Age Heureux"

Fragment uit Le Lys Rouge en andere vakantiekolonies (jaren 1930) Socialistische Mutualiteiten

Zie ook fiche L'Age Heureux.


Home Emile Vandervelde (Oostduinkerke)

Klik hier om het filmfragment op youtube te bekijken :
"Le Home Emile Vandervelde à Oostduinkerke - des Vacances Ouvrières"


Fragment uit Le Lys Rouge en andere vakantiekolonies (jaren 1930) Socialistische Mutualiteiten

Zie ook fiche Home Emile Vandervelde I. 

 






Commentaar
Zoeken
De mogelijkheid om commentaren te plaatsen werd stopgezet op 15/05/2012. Gelieve mededelingen te doen via de knop Contact bovenaan de pagina. Wij danken allen die ons langs deze weg informatie bezorgd hebben!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Vorige   Volgende >
  amsablogoklein.png
logo_ovl_bl_3q.jpg