Menu Content/Inhalt
Achturenhuis PDF Afdrukken E-mail
Oostende-Raversijde-Mariakerke

Achturenhuis
foto

getuigenissen

herinnering

audio

video

Adres

Oostende [stad in arrondissement Oostende - BE]: Langestraat 64

Bestaansperiode

[1922-1976]

Oprichter

samenwerkende maatschappij Ons Achturenhuis Oostende

Logistieke organisatie

Centrale féminine du Syndicat Nationale des CPTTMA

Wat het nu is

In 1976 werd het Achturenhuis opgedoekt.

Korte situering

De samenwerkende maatschappij Ons Achturenhuis werd in 1922 gesticht op initiatief van de ambtenarenvakbond, het Nationaal Syndicaat van Ijzerwegen, Post, Telegraaf, Telefoon en Zeewezen (NSIJPTTZ, latere Algemene Centrale der Openbare Diensten, ACOD). De sm Ons Achturenhuis beheerde een hotel met restaurant en café in de Langestraat. Het werd, naast het volkshuis De Noordstar, een tweede trefpunt voor de socialistische beweging van Oostende en omstreken. In 1926 nam de vrouwengroep van het Nationaal Syndicaat het initiatief om het achterste deel van het Achturenhuis in te richten voor kindervakanties. De kinderen verbleven er één week.

Meer info

Op de benedenverdieping was de eetzaal. Op de eerste verdieping richtte men een speelzaal in. De kinderen sliepen op de vierde verdieping. De meisjes sliepen langs de ene kant, de jongens langs de andere. Aan weerszijden waren dertig lavabo's, drie douches en één bad.

De tweede en derde verdieping werden verder door het hotel gebruikt. De kinderen konden via een aparte trap naar boven zodat ze geen contact hadden met de hotelgasten. De koer was wel te klein om als speelplaats te dienen. Bij aankomst kregen de kinderen een medisch onderzoek. Kinderen met besmettelijke ziekten werden teruggestuurd.

Extra

In maart 1939 werden de kinderen die op de vlucht waren voor de Spaanse Burgeroolog in het  Achturenhuis in Oostende onthaald. Deze kinderen behoorden tot de laatste groep die 's winters via de Pyreneeën Spanje ontvluchtte. De naam van de groep was Mataro.

Literatuur

D. CUVRON, Les vacance enfantines du Syndicat National des CPTTMA, Brussel: École Ouvrière Supérieure, 1935.

G. SERVAIS, Les vacance enfantines au pays de Charleroi, Brussel: École Ouvrière Supérieure, 1929.

Bronnen

Amsab-ISG, Archief SM Ons Achturenhuis Oostende, nr. 97.

 

<top



Getuigenissen



Audio



Video



<top

Plaats uw herinnering

Commentaar
Zoeken
De mogelijkheid om commentaren te plaatsen werd stopgezet op 15/05/2012. Gelieve mededelingen te doen via de knop Contact bovenaan de pagina. Wij danken allen die ons langs deze weg informatie bezorgd hebben!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Volgende >
  amsablogoklein.png
logo_ovl_bl_3q.jpg