Menu Content/Inhalt
Home arrow Vakantiekolonies arrow Oostduinkerke arrow Home Emile Vandervelde II
Home Emile Vandervelde II PDF Afdrukken E-mail
Oostduinkerke

Image
foto

getuigenissen

herinnering

audio

video

Adres

Oostduinkerke [gemeente in arrondissement Veurne - BE]

Visualisatieproces

Image

Hier vind je een compleet overzicht van het visualisatieproces. De fotoreeks is onderverdeeld in 3 reeksen.

Architect

Lucien Engels 

Bestaansperiode

1957-1995

Oprichter

Federatie van Socialistische Mutualiteiten van Brabant (FSMB)

Wat het nu is

Het gebouw werd eind 1995 afgebroken. Op deze plaats staat nu Domein Westhoek, een vakantieverblijf van de Federatie van Socialistische Mutualiteiten van Brabant.
Zie: http://www.domein-westhoek.be

Korte situering

Na de bouw van het Home Emile Vandervelde I en Home Pays de Charleroi, werd het socialistische vakantiedomein in Groenendijk in Oostduinkerke verder uitgebouwd door de Federatie van Socialistische Mutualiteiten van Brabant. Hiervoor deed men beroep op de jonge architect Lucien Engels die reeds in 1950 Home Emile Vandervelde I had uitgebreid. Engels volgde de glooiende duinen en kwam door een oriëntatiestudie tot een Y-vorm voor de drie bij te bouwen paviljoenen. Daardoor kregen deze van 's morgens tot 's avonds zon. Het gebouw uit 1957 werd in een typische expostijl gebouwd. De kleurrijke glastegels in de gevels deden  denken aan kinderspeelgoed. Dit home had een capaciteit van zevenhonderd kinderen en tweehonderd volwassenen.

Meer info

De drie Y-vormige paviljoenen stonden gedeeltelijk op heipalen. Engels gebruikte hetzelfde basisconcept als dat van Brunfaut in Home Emile Vandervelde I: één hoofdpaviljoen waarin alle gezamenlijke functies ondergebracht waren (twee refters van driehonderd plaatsen, bureaus, bergingen, keuken, personeelsruimten enz.) en twee slaappaviljoenen die los van het hoofdgebouw stonden. De ingang van het hoofdgebouw had een trappenpartij die dienst kon doen als tribune bij buitenactiviteiten.
De slaappaviljoenen werden op twee verschillende manieren georganiseerd. Paviljoen A had een centraal trappenhuis met op het gelijkvloers tussen de heipalen de inkomhal en de kleedkamers. Op het tweede en derde niveau waren de slaapzalen met aan het uiteinde het sanitair, de slaapkamers voor monitoren en de noodtrappen. Paviljoen B had centraal geen trappenhuis. Op het gelijkvloers waren de verwarmingsinstallatie, de bergingen en het sanitair. De slaapzalen waren volledig in de vleugels gelegen en apart bereikbaar door drie verschillende buitentrappen. Het sanitair en de kamer van de monitoren lagen centraal. Lucien Engels ontwierp ook elke deurklink, (ingebouwde) kast en schrijftafel.
Uitgerekend op het moment dat Engels als architect aandacht kreeg met een tentoonstelling en een boek, werd dit vakantiehuis - door Engels als zijn magnum opus beschouwd - afgebroken. Een petitie en argumenten van prominenten uit de politieke en culturele wereld, konden niet verhinderen dat de sloopvergunning werd verleend.

Visualisatieproces

Hier vind je een compleet overzicht van het visualisatieproces. De fotoreeks is onderverdeeld in drie reeksen.

Extra

De socialistische bouwheren wilden de kinderen ook in aanraking brengen met kunst. Rik Poot werd gevraagd om een sculptuur te maken om tussen de drie paviljoenen te plaatsen. Jan Cox maakte in 1956 een fresco van 35 meter lang op de tussenverdieping van de refter.

Literatuur

R. DE MEYER, & M. DE KOONING(red.), Hommage Home Emile Vandervelde II Oostduinkerke, Mechelen: Vlees en Beton, 1996.

Home Vandervelde à Oostduinkerke. Architecte: L.-J. ENGELS (ENSA). In: La Maison, 14(1958)5, p. 141-144.

P. JACOB, Modernisme aan de Belgische kust: kinderverblijven tijdens het Interbellum, Sint-Lukas Brussel, eindverhandeling, 1990, p. 50-51.

S. JACOBS, Zeesterren tussen duinen en polders: Home Emile Vandervelde II van Lucien Engels (1954-1957). In: Archis, (1996)3, p. 62-65.

S. PIERS, & Y. VANDENBERGHE, Modernisme in België na 1945: Home Emile Vandervelde II (L. Engels): Analyse en visuele simulatie (CD-R), Gent, s.n., 1999.

Réalisations parascolaires et d'enseignement spécialisé. Home de vacances Emile Vandervelde à Oostduinkerke. L. ENGELS, architecte. In: Architecture, (1960)34-35, p. 514-516.

P. SWIMBERGHE, Zonnig modernisme. In: Weekend Knack, (2008)18.

Bronnen

De Mutualistische Weergalm. Driemaandelijks informatiebulletin van de Federatie van Socialistische Mutualiteiten van Brabant, (1957)29, p. 1.

Gemeentearchief Koksijde, Dossier 653.3, Nota Vereniging voor Vreemdelingenverkeer vzw Oostduinkerke. 

http://www.brusselnieuws.be/artikels/cultuur/architect-lucien-engels-betreurt-belgische-wegwerpmentaliteit/?searchterm=monumentendagen

http://www.backintime.be/Home-Emile-Vandervelde-2

<top



Getuigenissen



Audio


Interview met Kristine van Driel, vakantieganger in Home Emile Vandervelde I en II (1970-1972).
Interview door Lies Hoste in het kader van masterproef Geschiedenis U Gent.

Je kan ook rechtstreeks het audiofragment downloaden (mp3 - 3.76 MB).

Interview met Anny Cornelis, monitor in Home Emile Vandervelde (1975-1981).
Interview door Lies Hoste in het kader van masterproef Geschiedenis U Gent.

Je kan ook rechtstreeks het audiofragment downloaden (mp3 - 1.12 MB).


Video



<top

Plaats uw herinnering

Commentaar
Zoeken
RADAR  - Leuke herinneringen van '74 tot '89   |109.130.108.xxx |2010-09-17 20:40:28
andere bezoekers hier ?
De mogelijkheid om commentaren te plaatsen werd stopgezet op 15/05/2012. Gelieve mededelingen te doen via de knop Contact bovenaan de pagina. Wij danken allen die ons langs deze weg informatie bezorgd hebben!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Vorige   Volgende >
  amsablogoklein.png
logo_ovl_bl_3q.jpg