Menu Content/Inhalt
Home arrow Vakantiekolonies arrow Oostende-Raversijde-Mariakerke arrow Institut Saint-Vincent Ferrier
Institut Saint-Vincent Ferrier PDF Afdrukken E-mail
Oostende-Raversijde-Mariakerke

Image
foto

getuigenissen

herinnering

audio

video

 

Adres

Oostende [stad in arrondissement Oostende - BE]: Chaussée de Nieuport 57

Bestaansperiode

[1925-?]

Oprichter

Werk van de Berg Thabor

Logistieke organisatie

De zusters Dominicanessen

Korte situering

Het Institut Saint-Vincent Ferrier werd gerund door de zusters Dominicanessen en was afhankelijk van Mont Thabor of het Werk van de Berg Thabor. Tijdens de schoolvakanties kregen de kinderen van de leden van de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten er een luchtkuur.

Meer info

Het Werk van de Berg Thabor was in 1918 opgericht door Joseph Arthur Mari Versuypens, een priester uit Sint-Jans-Molenbeek, en een aantal adellijke dames. Aan zee plaatste de organisatie onder meer jongens in Ster der Zee in Koksijde en meisjes in Onze Lieve Vrouw der Witte Duinen in Wenduine. Het Werk van de Berg Thabor richtte zich vooral op de kinderen van leden van de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten die sinds 1926 het verblijf in een luchtkuur betaalde. De statuten van het Werk van de Berg Thabor verschenen pas in 1923 in het Belgisch Staatsblad. De reden hiervoor was dat er pas met de wet van 27 juni 1921 een wettig statuut kwam voor vzw's, waardoor ze giften konden aanvaarden en eigenaar konden zijn.
De katholieken maakten hiervan ook nog in hetzelfde jaar gebruik om met de hulp van het Vincentiusgenootschap en de patronaten een overkoepelende organisatie de vzw het Nationaal Werk der Katholieke Schoolkoloniën (NWKS) op te richten onder de bescherming van kardinaal Mercier en van het grootste deel van de Belgische adel. De wetgeving voorzag nu ook dat kredieten van gemeenten voor schoolkolonies evenredig moesten verdeeld worden over gemeente- en vrije scholen volgens hun schoolpopulatie.
Kinderen werden in deze kolonies vaak voorbereid op hun eerste en plechtige communie en er werden er zelfs gedoopt. Het personeel van de kolonies bestond grotendeels uit geestelijken. In 1933 zien we onder de leden de eerste minister, Comte de Broqueville en de minister van Hygiène en Sociale Voorzorg, Henri Carton de Wiart.
Ook voor de katholieke kolonies lag de logistieke organisatie meestal bij de vrouwen, maar dan vooral bij de zusters van diverse kloosterorden.

Extra

Zie voor nog meer kolonies van het NWKS:
Repos Sint-Elisabeth in De Panne
Onze Lieve Vrouw van den Yzer in Knokke
Instituut Eymard Van Hinsbergh in Middelkerke
Institut Saint-Vincent Ferrier in Oostende

Bronnen

Duinen en heide. Driemaandelijksch bulletijn van het Nationaal Werk der Katholieke Schoolkoloniën, 06/1933, p. 2.

Verslag over het jaar 1924, Leuven: Nationaal Werk der Katholieke Schoolkoloniën.

 

<top



Getuigenissen



Audio



Video



<top

Plaats uw herinnering

Commentaar
Zoeken
De mogelijkheid om commentaren te plaatsen werd stopgezet op 15/05/2012. Gelieve mededelingen te doen via de knop Contact bovenaan de pagina. Wij danken allen die ons langs deze weg informatie bezorgd hebben!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Vorige   Volgende >
  amsablogoklein.png
logo_ovl_bl_3q.jpg