Menu Content/Inhalt
Home arrow Vakantiekolonies arrow De Haan arrow Home de l’Espérance
Home de l’Espérance PDF Afdrukken E-mail
De Haan

Image
foto

getuigenissen

herinnering

audio

video

Andere namen

Home Espérance

Adres

De Haan [gemeente in arrondissement Oostende - BE]: Leopoldlaan 24

Architect

Alfred Neirynck (1899)
Leo Ide (1936)

Bestaansperiode

1898-1979

Oprichter

S.A. du Coq sur Mer (1898-1949)
Société Coopérative Intercommunale d'Œuvres Sociales de la région de Charleroi (1949-1979)

Logistieke organisatie

Conseil d'Administration de la Société Coopérative Intercommunale d'Œuvres Sociales de la région de Charleroi

Wat het nu is

Gemeentehuis. Op 24 juni 1981 werd het gebouw geklasseerd als beschermd monument.

Korte situering

In 1899 werd Le Grand Hôtel du Coq-sur-Mer gebouwd als luxehotel door de S.A. du Coq sur Mer. Na de Eerste Wereldoorlog kende het hotel steeds minder succes. In 1936-1939 werd het grondig verbouwd waarbij een groot deel van het hout in de gevel werd vervangen door beton. In 1949 werd het gebouw verkocht aan de Société Coopérative Intercommunale d'Œuvres Sociales de la région de Charleroi.
De intercommunale groepeerde gemeenten uit het Bassin de Charleroi met een totaal van 350.000 inwoners en had het bouwen en uitbaten van collectieve instellingen voor sociale instellingen als doel.
Het hotel werd aangepast tot vakantiehuis voor de kinderen uit Charleroi en omgeving. Op 1 december 1949 werd het eerste contingent kinderen in Home Espérance verwelkomd. Het home kon 140 kinderen herbergen van zes tot veertien 14 jaar. Twee derde van de kinderen werden er geplaatst door de Commissies van Openbare Onderstand van de aangesloten gemeenten en verbleven er meestal een schooltrimester. Ook gemeenten uit de agglomeratie Brussel, sociale diensten van grote bedrijven en enkele liefdadigheidsinstellingen stuurden er kinderen heen. Vanaf 1957 vertrouwde de kinderrechter van Charleroi ook kinderen waarvan de ouders uit hun ouderlijke macht ontzet waren, toe aan het home. De kolonie werd voorafgegaan door een medisch onderzoek.
In 1979 besliste de intercommunale, wegens te zware financiële lasten, het home van de hand te doen. Het gebouw werd opgekocht door de gemeente De Haan die het restaureerde en inrichtte als gemeentehuis.

Meer info

Het gebouw telde drie verdiepingen. Het gelijkvloers bestond uit een gang, vijf klassen, burelen, de keukens, een eetzaal, opslagruimten, een desinfecteerkamer, een speelzaal en een ruimte om televisie te kijken. De kinderen brachten hun siësta door in een glazen galerij. Ze sliepen in verschillende slaapzalen verspreid over de drie verdiepingen van het gebouw. De kleintjes sliepen in kamers van 4, 8, 10 of 12 bedden. De grotere in individuele chambrettes. Iedereen had een eigen lavabo. De grote jongens en meisjes wasten zich in de badkamers op de verdiepingen, de kleinere kinderen gingen in de douches op het gelijkvloers. Op de derde verdieping was een dokterskabinet en een infirmerie.
Het personeel bestond uit twee arbeiders die instonden voor het onderhoud van het gebouw, een kok met een hulpje, veertien schoonmaaksters, een technisch directeur die ook les gaf, zes monitrices, een verpleegster en een deeltijds arts.
De vierde zondag van elke maand was bezoekdag voor de ouders.

Extra

Het home had voor de kinderen een eigen educatief economisch systeem opgezet. Deze kindercoöperatie had een eigen betaalmiddel: de esper. Men kreeg espers als beloning voor goed gedrag. Die konden dan gebruikt worden om bijvoorbeeld een cinemavoorstelling te betalen. Men kon ook espers krijgen door de verkoop van papieren bloemen, knutsel- en naaiwerkjes ... tijdens de bezoekdag van de ouders.

Literatuur

J. CORNILLY, Beschermde monumenten en landschappen in de provincie West Vlaanderen. In: Monumentaal West-Vlaanderen deel 3, Brugge: Van de Wiele, 2005, p. 72.

F. HOTYAT, Le Home Espérance pour enfants débiles à Coq-sur-Mer. In: Etudes Pédagogiques Fédération Internationale des Communautés d'Enfants, nr. 5, 1957.

E. VANDENBERGHE, G. CLAEYS, Y. DE WISPELAERE, De Haan: van gehucht tot elegante badplaats (deel 1), Het Streekboek, 1996, p. 43-44.

Bronnen

http://paola.erfgoed.net/sdx/inventaris/toon.xsp?id=85850&base=objekt&qid=sdx_q4

 

<topGetuigenissenAudioVideo<top

Plaats uw herinnering

Commentaar
Zoeken
De mogelijkheid om commentaren te plaatsen werd stopgezet op 15/05/2012. Gelieve mededelingen te doen via de knop Contact bovenaan de pagina. Wij danken allen die ons langs deze weg informatie bezorgd hebben!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Vorige   Volgende >
  amsablogoklein.png
logo_ovl_bl_3q.jpg