Menu Content/Inhalt
Home arrow Vakantiekolonies arrow Bredene arrow Home de Breedene
Home de Breedene PDF Afdrukken E-mail
Bredene
Home de Breedene
foto

getuigenissen

herinnering

audio

video

Andere namen

Home Dutoit OPE

Home de la Préservation de l'Enfance

Adres

Bredene [gemeente in arrondissement Oostende - BE]: Kapellestraat 34

Architect

J.-B. Dewin

Bestaansperiode

1924-heden 

Oprichter

Coopérative des Charbonniers Bruxellois - Vereenigde Kolenmijneigenaars Brussel 

Logistieke organisatie

Œuvre de Préservation de l'Enfance contre la Tuberculose

Korte situering

Dankzij de Vereenigde Kolenmijneigenaars uit Brussel kon het Œuvre de Préservation de l'Enfance in 1924 een home inhuldigen voor kinderen wiens ouders tuberculose hadden opgelopen. Het home bestond uit vier parallelle vleugels elk met specifieke functies en via een centrale gang met elkaar verbonden.
De naam Home Dutoit OPE verwijst naar dokter Raoul Duthoit, hygiënist en professor aan de Université libre de Bruxelles, medeoprichter van het Œuvre pour la préservation de l'enfance contre la tuberculose (OPE, 1911).

Meer info

In de slotzitting van het Internationaal Congres tegen Tuberculose in Brussel in 1910, stelde de Franse professor Calmette voor om ook in België een Œuvre Grancher op te richten. In Frankrijk had deze liefdadigheidsorganisatie goede resultaten geboekt in het behoeden van kinderen tegen de besmetting door familieleden. Dokter Raoul Duthoit stelde een rapport op en op basis daarvan werd in 1911 in Brussel het Œuvre de Préservation de l'Enfance contre la Tuberculose opgericht met als doel kinderen van drie tot tien jaar op het platteland bij boerengezinnen onder te brengen. In 1911 werden in Frasnes-lez-Buissenal dertig kinderen wiens familieleden tbc hadden, op het platteland geplaatst.
In 1914 werden de kinderen naar Brussel teruggehaald en kwamen ze terecht in het Sint-Pietershospitaal. Daarna werden ze verplaatst naar diverse instellingen met de hulp van het Nationaal Hulp- en Voedingscomité. Na de oorlog werd opnieuw gestart met het plaatsen in gezinnen op het platteland, ditmaal in Flobecq. In 1924 werd in Bredene voor de eerste maal geopteerd voor een home. In 1932 werd nog een home geopend in Arc-Ainières (Henegouwen).

Bronnen

L'Emulation. Organe de la société centrale d'architecture de Belgique, 42(1922)11, p. 172.

Trente-cinq années de lutte contre la Tuberculose en Belgique, Œuvre Nationale Belge de Défense contre la Tuberculose: Brussel, 1933, p. 24-26. 

http://paola.erfgoed.net/sdx/inventaris/toon.xsp?id=54421&base=objekt&qid=sdx_q4&p=1
 

http://dev.ulb.ac.be/esp/doc/aux-sources.pdf

 

<topGetuigenissenAudioVideo<top

Plaats uw herinnering

Commentaar
Zoeken
De mogelijkheid om commentaren te plaatsen werd stopgezet op 15/05/2012. Gelieve mededelingen te doen via de knop Contact bovenaan de pagina. Wij danken allen die ons langs deze weg informatie bezorgd hebben!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Volgende >
  amsablogoklein.png
logo_ovl_bl_3q.jpg