Menu Content/Inhalt
Home arrow Vakantiekolonies arrow Blankenberge arrow Alexandre De Craene
Alexandre De Craene PDF Afdrukken E-mail
Blankenberge

Image
foto

getuigenissen

herinnering

audio

video

Andere namen

Lagere school nr. 15

Adres

Uitkerke [deelgemeente van Blankenberge, gemeente in arrondissement Brugge - BE]

Bestaansperiode

1919

Korte situering

In mei 1919 besloot de gemeente Schaarbeek om het oude hotel L'Aigle Noir in Uitkerke aan te kopen. Met subsidies van de overheid en de provincie werd het hotel omgebouwd tot een schoolkolonie. 
Vanaf oktober 1919 konden er in Alexandre De Craene 65 kinderen, zowel meisjes als jongens, logeren. De kolonie werd genoemd naar de initiatiefnemer, de schepen van Openbaar Onderwijs Alexandre De Craene (1860-1924).
De kinderen werden naar de lagere school nummer 15 gestuurd door het geneeskundig toezicht van de gemeente. De school was het hele jaar open. De kinderen van het vijfde en zesde leerjaar kregen er huishoudelijke taken en hielpen met de dagdagelijkse karweien op de hoeve.

Meer info

Het personeel bestond uit een directrice, vijf leraressen, twee toezichtsters, een verantwoordelijke voor de keuken, een verantwoordelijke voor de wasserij en verschillende bedienden.
Op de benedenverdieping was de hal, de eetzaal, het salon, de administratie en de keuken. Op de eerste verdieping bevonden zich de slaapzalen en douches van de meisjes, op de tweede verdieping die van de jongens.

Bronnen

Archief van de Stad Brussel, Fonds Instruction Publique.

Gemeente Schaerbeek. Het gemeenteonderwijs, 1922, p. 25-26.

L'école de Plein Air d'Uytkerke. In: Le Mouvement Communal, mei-juni 1921, p. 111-112.

Bulletin de l'Union Internationale de Secours aux Enfants, 2(1921)14, p. 180.

<topGetuigenissenAudioVideo<top

Plaats uw herinnering

Commentaar
Zoeken
De mogelijkheid om commentaren te plaatsen werd stopgezet op 15/05/2012. Gelieve mededelingen te doen via de knop Contact bovenaan de pagina. Wij danken allen die ons langs deze weg informatie bezorgd hebben!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Volgende >
  amsablogoklein.png
logo_ovl_bl_3q.jpg