Menu Content/Inhalt
Villa Crocodile PDF Afdrukken E-mail
Middelkerke-Westende


Het kader staat hier al, enkel de foto ontbreekt ...

U kan ons hierbij helpen.

Indien u over foto's (scans) beschikt van deze
kolonie dan kan u deze opsturen naar Martine Vermandere.

Indien u niet over een scanner beschikt, dan doen wij
het werk voor u. U kan de foto's opsturen
met de post, wij scannen die en bezorgen u
de foto's terug.

Adres: Amsab-ISG, Bagattenstraat 174, 9000 GENT

Alvast bedankt! 

foto

getuigenissen

herinnering

audio

video

Andere namen

Chalet du Crocodile
Chalet Krokodil

Adres

Middelkerke [gemeente in arrondissement Oostende - BE]

Bestaansperiode

1896-1911

Oprichter

Werk der Schoolkoloniën van de liberale studenten - Cercle Universitaire des colonies scolaires

Logistieke organisatie

Werk der Schoolkoloniën van de liberale studenten - Cercle Universitaire des colonies scolaires in samenwerking met leraar(s) van het stedelijk onderwijs Gent

Korte situering

In 1896 huurde het Werk der Schoolkoloniën van de liberale studenten de Villa Crocodile in de wijk Crocodile in Middelkerke voor 36 jongens. In 1897 bracht de Gentse burgemeester Braun een bezoek aan de villa en schonk honderd frank. In 1900 gingen nog maar 26 kinderen mee omdat het aantal kinderen voorheen eigenlijk te groot was voor de beschikbare ruimte. De kinderen sliepen niet in een gemeenschappelijke slaapzaal maar in twee kamers op de benedenverdieping, twee op de eerste verdieping, één op de tweede en twee op de derde verdieping.
Tot 1913 vinden we sporen terug van de schoolkolonie van de liberale studenten. In 1912 en 1913 kozen ze Knokke als locatie.

Meer info

In 1894 bezochten de studenten L. Neelemans en G. Lampens tijdens een reis de Zwitserse schoolkoloniën. Terug in Vlaanderen vatten ze het plan op om - naar het voorbeeld van Le Progrès en Les Marçunvins (zie: Schoolvilla Le Progrès in Blankenberge Villa scolaire Benjamin Crombez in Middelkerke) een gebouw aan zee op te richten, waarin een aanzienlijk aantal kinderen van de officiële scholen van Gent zouden kunnen geherbergd worden. Dit alles werd in een klein gezelschap gewikt en gewogen, tot op het einde van januari 1895, tijdens een zitting van La Noire, een geheime studentenclub, de grondslagen van het Comité der Schoolkoloniën gelegd werden. Negen studenten traden meteen toe en een maand later telde het comité 38 leden.
Men slaagde erin het comité onder de bescherming van de Algemeene Vrijzinnige Studentenmaatschappij te plaatsen. Het Werk der Schoolkoloniën van de liberale studenten organiseerde met het opgehaalde geld - via collectebussen, het organiseren van feesten en tombola's en de verkoop van onder meer zilverpapier en postzegels - een eerste kolonie in Adinkerke. Men tekende daartoe met een kroeghouder in Adinkerke een contract om 25 kinderen op behoorlijke wijze te herbergen en te voeden. Ze werden gekozen uit de zwakste en vlijtigste leerlingen van de officiële stadsscholen. Een leraar van het Instituut Laurent leidde de kolonie. De leden van het comité kwamen de kinderen meermaals bezoeken. Vanaf 1896 verhuisde de kolonie naar Middelkerke.

Extra

Voor hun vertrek werden de kinderen gewogen, gemeten, en door een geneesheer van de stad Gent onderzocht. De dag voor hun vertrek werden de kinderen, samen met hun ouders, in het liberale studentenhuis bijeengeroepen. Daar kregen ze een kleine uitzet die onder meer bestond uit een strooien hoed, een flanellen hemdje, een paar sokjes, zakdoeken, handdoeken, zeep, een spade en een vlag.
De activiteiten in de kolonie bestonden uit wandelingen en uitstapjes, spelen en sporten, verstandelijke en zedelijke vorming. Voor dit laatste werd iedere dag, na het avondmaal, het goede dat gedurende de dag verricht was, geprezen en de vinger gelegd op de begane fouten. De bestuurder besloot daarna met een verhaal 'met zedelijke strekking'. Elk jaar werd de Orde van de Kolonie (een blauw lintje) aan de meest verdienstelijke kolonist toegekend.

Le Cercle des Colonies Scolaires de Bruges stuurde waarschijnlijk tot 1901 - toen ze een eigen villa verwierven - de Brugse schoolkinderen naar Villa Crocodile op vakantie (zie: Schoolkolonie van Brugge in Knokke).

Literatuur

M. CONSTANDT, Holiday Camps in Middelkerke before the first World War: an interesting field of study? In: V. BALDUCCI & S. BICA (red.), Architecture and Society of the Holiday Camps. History and Perspectives, Timisoara: Editura Orizonturi Universitari, p. 167.

Bronnen

Archief Universiteit Gent, Gentsche Studentenalmanak uitgegeven door het taalminnend studentengenootschap 't Zal wel gaan,
1895-1906 (35e-44e jaargang), Gent: boekhandel J. Vuylsteke
1907-1908 (45e jaargang), Gent: Algemeene boekhandel Ad. Hoste
1909-1910 (46e jaargang), Oostende: drukkerij Dhont & Co
1910-1911 (47e jaargang), Gent: drukkerij Ac. Connehaye
1913-1914 en 1919 (48-49e jaargang), Gent: drukk. A. Vandeweghe.

 

<topGetuigenissenAudioVideo<top

Plaats uw herinnering

Commentaar
Zoeken
De mogelijkheid om commentaren te plaatsen werd stopgezet op 15/05/2012. Gelieve mededelingen te doen via de knop Contact bovenaan de pagina. Wij danken allen die ons langs deze weg informatie bezorgd hebben!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Vorige   Volgende >
  amsablogoklein.png
logo_ovl_bl_3q.jpg